وبلاگ ها دریزدفردا:

ازفرانسه تاایران (نگرش کوتاه بربایدهای گردشگری )

یزدفردا :وبلاگ ها دریزدفردا::وبلاک تاریخ و گردشگری درچشم اندازی جامع نوشت:اماراتی ها برای داشتن یک پیست اسکی که فکر کنم چند ده برابر کوچک تر از دیزین است میلیون ها دلار پول خرج می کنند، سنگاپوری ها در جزیره سنتوزا تاریخ 40 ساله کشورشان را به رخ بازدیدکنندگان می کشانند، ترکیه به رودخانه و دریایش بسنده نمی کند و از شاعر بلند آوازه ایرانی، مولانا هم کسب درآمد می کند و ... ولی ما فقط فرصت می سوزانیم.


در سال 2008 کشورهای زیر دارای بیشترین آمار توریست در دنیا بوده اند:

1- فرانسه با 80 میلیون گردشگر خارجی

2- آمریکا با 58 میلیون گردشگر خارجی

3- اسپانیا با 57 میلیون گردشگر خارجی

4- چین با 53 میلیون گردشگر خارجی

5- ایتالیا با 43میلیون گردشگر خارجی

6- انگلستان با 30 میلیون گردشگر خارجی

7- اوکراین با 25 میلیون گردشگر خارجی

8- ترکیه با 25 میلیون گردشگر خارجی

9- آلمان با 25 میلیون گردشگر خارجی

10- مکزیک با 22 میلیون گردشگر خارجی


در این میان ربعی از گردشگران فرانسوی فقط برای دیدن شهر پاریس، نیمی از گردشگران مکزیکی برای دیدن ساحل کانکون و نیمی از گردشگران اسپانیا برای سواحل جنوب اسپانیا به این کشورها سفر کرده بوده اند.


درآمد کشور ایتالیا در سال 2008 از گردشگری دقیقا برابر بودجه سال 1388 ایران بوده است و آلمانی ها در این سال دو برابر بودجه 88 ایران هزینه توریسم کرده اند. متاسفانه هیچ منبعی به دردبخوری برای آمار سفرهای گردشگران خارجی به ایران پیدا نکردم، ولی فکر می کنم اگر واقع بینانه نگاه کنیم نباید عددی بالاتر از نیم میلیون مسافر خارجی در سال داشته باشیم که احتمالا بخش بزرگی از آن به زائران افغانی و پاکستانی تعلق می گیرد (که عزیزند، ولی پول زیادی با خود نمی آورند)


منابعی که به عقیده من در توریسم کشور ایران به آن توجه چندانی نشده است شامل منابع درآمدزایی زیر است:


توریسم ورزشی: ایران دارای کوهستان ها، مسیرهای مناسب دوچرخه سواری، کایت سواری، اتوموبیل رانی، اسکی، ورزشهای آبی و ... است.


توریسم پزشکی: ایران دارای پزشکان حازق برای عمل های پزشکی اعم از زیبایی و درمانی است. همینطور بیمارستان های مجهز و مدرن که پول زیادی را می توانند وارد کشور نمایند.


طبیعت گردها: باز هم تکراریه. ما در ایران همزمان با برف بر روی کوه ها، دریا و ساحل با دمای 35 درجه و صحرا و جنگل و غیره داریم. آبشارهای لرستان و غار های زیبای همدان و طبیعت دریایی در قشم برای غواصان و ....


تاریخی گردها: برای علاقه مندان به تاریخ و ابنیه تاریخی هم یه چیزایی در ایران پیدا میشه!! ولی واقعا در بخش موزه ها (تماشاگه) کمبود داریم.


توریسم تجاری: اگر پتانسیل های واقعی تجاری ایران فعال و آزاد بشوند، تصوری نخواهید داشت چه میزان درآمد کشور از طریق هتل داری، حمل و نقل، بانکداری و سایر کسب و کار های مربوط به توریسم نصیبمان خواهد شد. همین الان در زمان برخی نمایشگاه ها مانند نمایشگاه نفت و گاز تهران، یک اتاق در هتل های 4 و 5 ستاره پیدا نمی کنید.


آیا از دید ملی، درآمد گردشگری بهتر از درآمد سایر صنایع نیست ؟ گردش مالی که توریسم ایجاد می کنه، برای مردم نتیجه بهتری داره تا سایر اشتغال ها. چون:

یک- درآمد های توریسم خیلی مستقیم به دست مردم می رسه. درواقع بخش بزرگی از درآمد های گردشگری مستقیما بین توریست و صاحب کسب و کار مبادله میشه. مانند فروشگاه ها، رستوران ها، حمل و نقل شهری و غیره.

دو- وقتی یک نفر از یک خانواده در مشاغل مربوط به گردشگری شاغل شود، معمولا در آن خانواده فرد بیکاری پیدا نمی کنید. یعنی مشغول به کار شدن در این رشته بسیار ساده تر از استخدام در یک کارخانه یا اداره هست.

سه- نه قراردادی، نه استعلامی، نه مناقصه و پیش نیازی! کسی که برای گردش به شهر شما سفر کرده، به راحتی پولی که آورده را خرج می کند.

چهار- توریسم مقاوم ترین کسب و کار نسبت به رکود و بحران های مالی جهان است. به قول خارجی ها recession proof هست!


چرا گردشگری داخلی آنقدر مهم نیست که توریسم بین المللی اهمیت دارد؟ در بین مباحثی که در زمینه گردشگری در ایران مطرح می شود، همیشه تاکید بر رشد و آمار گردشگران ایرانی که داخل ایران سفر می کنند بوده است. قطعا گردشگری داخلی هم بسیار مهم است ولی نه به اندازه گردشگری خارجی. توریست ایرانی در ایران پول جابجا می کند و این به اشتغال و توزیع ثروت کمک می کند، ولی پول تولید نمی کند. مثل اینکه بگوییم شما در صنعت توریسم صادرات انجام می دهید. صادرات صنایع دستی، فرهنگ، خدمات و غیره. به هر حال در ازای تمام این ها پول وارد می کنید و این کمک به تولید ثروت می کند (نه فقط توزیع آن)


بحث اشتغال هم بسیار در توریسم جذاب و مهم است. در این زمینه یک کتاب الکترونیکی هست به نام ارتباط صنایع گردشگری و اشتغال زایی. اگر نگاهی به شهر ها و کشور های توریستی بیاندازید می بینید که نرخ بیکاری در این کشورها کمتر از سایرین است.


در ایران سرمایه گذاری بر روی توریسم چند درصد پتانسیل واقعیش بوده، و در زمینه IT و توریسم هم کمتر. دلیلش هم واضحه. تا زمانی که توریست خارجی به ایران نیاید، نه نیازی به سیستم رزرو آنلاین بلیت احساس می شود نه سایت های مانند ایرپدیا مزیت رقابتی پیدا می کنند. سایت هایی مانند expedia.com، lonelyplanet.com، booking.com و دیگرانی از این دست سالانه گردش مالی فراوانی ایجاد می کنند که برای کسب و کارهای ایرانی خواب و رویاست!


زمانی احساس می شد اصلا عده ای از مدیران کشور ما دوست ندارند توریست خارجی به ایران بیاید. ولی امروز این یک نیاز هم برای کشور و هم اقتصاد ماست. پول نفت تموم شدنیه، ولی پول صنعت توریسم هم به راحتی سر سفره ها میاد، هم تموم شدنی نیست


صنعت توریسم که اینک به عنوان یکی از زیربخشهای خدمات در اقتصاد کشور به شمار می رود، علاوه بر مشکلات خاص خود، با مشکلات عمومی اقتصاد کشور مواجه است.

گذشته از مشکلات عدیده ای همچون کمبود امکانات مالی برای توسعه و تجهیز تاسیسات موردنیاز؛ صنعت گردشگری و عدم تمایل بخش خصوصی بر سرمایه‌گذاری در این حوزه به علت نداشتن تامین و تضمین مالکیت و عدم سودآوری و حمایت دولت که درنهایت، گردشگران به خصوص توریست داخلی را در فصلهای پر سفر سال با مشکل نبود جا و کمبود مکان اقامتی مناسب مواجه می سازد.

از سوی دیگر مشکل بی ثباتی قیمت ها، تورم و چندگانگی موجود در نرخ گذاری ها، وجود دارد. عدم تامین وسایل حمل و نقل عمومی موردنیاز برای مسافرتهای فردی و گروهی گردشگران ایرانی و خارجی در داخل کشور از راه زمینی، هوایی و دریایی و مشکلات عدیده دیگر، از یک سو و سهمیه بندی سوخت، به عنوان معضلی جدید از سوی دیگر، صنعت متنوع و درآمدزای گردشگری را بیش از پیش در ایران دچار مشکل ساخته است.

باتوجه به تبلیغات سوء که با هدف مخدوش کردن چهره انقلاب اسلامی و ایجاد مشکلات سیاسی و اجتماعی در سطح بین المللی برای به انزوا کشیدن جمهوری اسلامی و عدم تطبیق و هماهنگی فرهنگ جهانگردان برخی از کشورها با فرهنگ اسلامی صورت می گیرد، گردشگران داخلی در ایران از بازار پرطرفدارتر و شلوغ تری نسبت به توریست خارجی برخوردار است. با درپیش گرفتن سیاستهایی چون سهمیه بندی سوخت و نظایر آن از جانب دولت، متاسفانه از این پس به این بخش نیز کمتر می توان امیدوار بود.

با چنین روندی صنعت گردشگری شامل هتلها، مهمان‌سراها، فروشگاه های بین المللی راهی، حمل و نقل های بین شهری، اتاقهای اجاره ای محلی بطور مستقیم و صدها شغل مرتبط دیگر به طور غیرمستقیم مشمول مهلک‌ترین ضربات اقتصادی خواهند شد.

یزدفردا :دوستان وبلاک نویس می توانند مطالب منتشره  خود را برای انتشار در یزدفردا با نام خود به یزدفردا ارسال نمایند .

info@yazdfarda.com


منبع:


۱- وبلاگ business-iran.persianblog.ir (عمادهنرپرور)بااندکی تغییر


۲- خبرگزاری میراث فرهنگی
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا